Anul acesta, cu ocazia zilei mondiale a basmelor populare, a organizat festivalul de povești botezându-l Festivalul de povești al Ținutului Secuiesc „A fost odată, ca niciodată”. În momentul organizării, obiectivul principal l-a reprezentat dorința de a aduce înapoi în viața cotidiană momente magice oferite de basmele populare.
Suntem de părere că poveștile constituie o experiență definitorie pentru copii. Joacă un rol important în dezvoltarea spiritului copilului, constituie un instrument de clădire a unei comunități și întărește identitatea celor mici.
Acest concept a stat la baza deciziei noastre de a sponsoriza acest eveniment.
Câteva idei despre eveniment:
Comunicat de presă: La propunerea Asociației de lectură din Ungaria, din anul 2005, data de 30 septembrie – ziua de naștere a lui Benedek Elek – este ziua națională a basmelor populare.
Scopul principal al acestei zile este ca bibliotecarii, educatoarele, pedagogii și specialiștii care se ocupă de povești, precum și iubitorii de povești, atât copii cât și adulți, să își îndrepte atenția către basmele populare, atât din spațiul Ungariei, cât și din alte zone. Pentru a atinge acest obiectiv, asociația Tipe Tupa a organizat între 26 septembrie și 2 octombrie festivalul de povești „A fost odată, ca niciodată”
Prin intermediul poveștilor, scopul nostru a fost repoziționarea basmelor populare în viața cotidiană, construirea unei comunități și acordarea ajutorului în actul de lecturare. Considerăm că prima ediție a Festivalului de povești al Ținutului Secuiesc „ A fost odată ca niciodată” și-a îndeplinit rolul: popularizarea basmelor populare, împărtășirea unor filosofii ascunse de-a lungul secolelor în basme, crearea unor experiențe, explicarea mesajelor și înțelegerea acestora. Invitații străini ai evenimentului au fost: Dr. Pressing Lajos, Luzsi Margó, Mészáros Piró, Révész Renáta, Élő Fruzsina, iar participanții din ținutul secuiesc au fost terapeuții Bodó Czerék Erika, Csavar -Mátis Katalin și membrii teatrului de păpuși „Cimborák”, și eu, Szabó Enikő. Festivalul a întrecut toate așteptările și l-am catalogat ca fiind festivalul cu un succes răsunător.
În cadrul Festivalului de povești al Ținutului Secuiesc „A fost odată, ca niciodată” au avut loc 13 activități școlare, 13 activități în afara școlii, cinci activități desfășurate în atelier și două prezentări în opt locuri diferite.
Inițial, la evenimentele destinate copiilor ne-am propus să atragem 350 de persoane, însă conform statisticilor, săptămâna trecută au participat peste 600 de persoane la activitățile de terapie prin povești cu caracter creator-dezvoltator și la „Călătoria prin povești”. La evenimentul „Călătoria prin povești” organizat de teatrul de păpuși „Cimborák” au luat parte 260 de copii de la grădinițele și școlile primare din Sfântu Gheorghe, iar la terapia prin povești „Meramorphoses” cu caracter creator-dezvoltator au participat 350 de persoane (preponderent copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani).
Asociația Tipe Tupa se ocupă în continuare de popularizarea ocupațiilor din terapia prin povești cu caracter creator-dezvoltator, garantând desfășurarea terapiei săptămânale în rândul claselor și altor grupe. Cererea pentru „Călătoria prin povești” este atât de mare, încât teatrul de păpuși „Cimborák” va organiza din nou programul în primăvară.
Populare au fost și programele destinate adulților. Numărul participanților la prezentări, ateliere și la „Flăcările poveștilor” a ajuns la 220. Oamenii au fost interesați și de prezentarea programelor din cadrul workshopului „Șansa Luzsi Margó M' ”care oferă ajutor în actul lecturii și „Cetatea E'mese” din Ungaria, iar specialiștii și-au exprimat dorința de a aplica informațiile însușite în viața cotidiană.
Mulțumim protectorului Festivalului de povești al Ținutului Secuiesc „A fost odată, ca niciodată…”, BERTIS Group și sponsorilor și partenerilor pentru ajutorul acordat în realizarea și sponsorizarea în derularea evenimentului și pentru cooperarea eficientă.
Sponsorii Festivalului de povești al Ținutului Secuiesc „A fost odată ca niciodată”: Bertis, Pensiunea Ferdinand, Multi NR, Pixtory, Ganesa, HKA, Hostel.
Partenerii noștri au fost Biblioteca Bod Péter, Muzeul Național Secuiesc, Asociația Next, Teatrul de copii „Cimborák”, Primăria Muncipului Sfântu Gheorghe, Asociația Antanténusz, Civil Licit, Sepsi Rádió, Háromszék, Sláger Rádió, Székely Hírmondó, Sepsiinfó, Colegiul Székely Mikó, Liceul Mikes Kelemen, Școala specială.
Ne revedem în 2017 la al doilea festival de povești al Ținutului Secuiesc „A fost odată, ca niciodată”. Până atunci vă urăm tuturor zile de poveste!
Cu stimă, Szabó Enikő Sfântu Gheorghe, 3 octombrie 2016