Noi suntem Bertis - Erzsébet și Izabela

| de Captain Bertis | în categoria Reflector


Pentru copii înseamnă o adevărată magie, iar pentru adulți este o bucurie care îndulcește viața... căci prăjiturile au fost și vor rămâne pentru mereu o creație a gustului pentru toţi dintre noi! Și pentru că la toţi ne plac prăjiturile, vă invităm în această lună cu mare poftă, să vizitaţi laboratorul nostru de cofetărie și patiserie din cadrul Bertis! Gazde ne sunt două dintre cele mai iscusite „artiste” ale prăjiturilor și anume: Molnár Erzsébet - cofetar și Izabela Dumitru - inginera i.a. Așadar, continuând seria noastră „Noi suntem Bertis”, dedicată oamenilor noștri, vă prezentăm lumea prăjiturilor direct din sufletul și povestea celor care le dau viața.

Dar pentru început de ce această meserie? Este vorba despre gustul dulce care atrage sau visele ce se împlinesc atunci când prăjitura este specială?!

Erzsébet: De ce sunt cofetar? Întotdeauna mi-au plăcut prăjiturile și am ajutat-o mult pe mama acasă... Ceva mai târziu, când trebuia să-mi aleg meseria, eram deja orientată spre industria alimentară și aveam o idee a gustului pe care mi-l doream. Așa că, o dată cu timpul, totul a evoluat spre ceea ce îmi place cel mai mult și mă bucur nespus că sunt azi aici. Pentru mine a fi cofetar înseamnă o provocare! Aceasta este o profesie în care nu poți planifica totul dinainte: depinde de materia primă, depinde de starea ta de spirit și în fiecare zi există noi provocări de depășit. Sunt momente în care trebuie să acţionezi rapid și atunci pe loc... dar sistemul în care lucrăm și munca împreună ne-a adus mereu o rezolvare!
Izabela: La mine a fost vorba la un moment dat despre o alegere importantă, căci aveam de ales între două meserii după terminarea liceului, pendulam între medic ori să mă fac inginer în industria alimentară. Și sincer, cântarul a tras în partea ingineriei astfel că am ales industria alimentară și nu regret această decizie. Atunci când alegi o meserie știi că te așteaptă și grele și bune. Așa cum zice și Erzsike, sunt situații pe care trebuie să le depășim și din care să învăţăm. Cel mai mare „dușman” al nostru este timpul în situația asta, deoarece comenzile trebuiesc livrate, totodată vin alte comenzi surpriză, cum le zicem noi, și trebuie să le facem față! Dar nu le-aș numi dificultăți în niciun caz... pentru că avem și suntem o echipă, avem încredere unii în alţii, ne susţinem iar, când lângă tine există o colegă de nădejde, așa cum este Erzsebet, atunci totul este clar și funcționează! Cu atenție și perseverenţă, bineînțeles!

Cum arată ziua din spatele scenei de la laboratorul de patiserie și cofetărie?

Izabela: Programul, exact ca și la brutărie, începe în jurul orei 5 cu centralizarea comenzilor. Precum o echipă sudată ce suntem, dimineața alături de o cafea, discutăm comenzile, împărțim sarcinile și mai departe procesam livrarea comenzilor si lansăm producţia! Bineînţeles că procesul de producţie se desfășoară pe parcursul total al zilei și necesită toată atenția. Spre sfârșitul zilei se gestionează preluarea comenzilor pentru următoarea zi. Deci programul se termină normal la 3, dar se termină de fapt când ai terminat lucrul, aia e sigur!
Erzsébet: Eu aș mai avea de adăugat la acest capitol faptul că munca de echipă se simte în fiecare etapă din ceea ce facem aici zilnic, discuțiile și organizarea muncii noastre este o parte foarte importantă. Se întâmplă să avem o comandă urgentă, atunci trebuie să ne punem de acord cu colegele noastre și să schimbăm planul. Pe lângă acțiunea în sine de a face prăjituri există și alte operaţiuni banale ca și curăţenia de exemplu, fără de care nu se poate. Producţia presupune un șir de activități care merg toate una lângă alta!

Dar să trecem la lucrurile dulci... care sunt atuurile unei prăjituri bune și deosebite?

Izabela: Știţi, în cofetărie este exact ca și în modă: lucrurile se schimbă! Totul se schimbă și trebuie să fii în trend, că altfel nu reziști pe piață. Pentru asta cred că este nevoie de 90% imaginație, să știi să combini gusturile și culorile. Deci, clar trebuie să ai și puțin de artist în tine. Dar lângă toate acestea este multă muncă, asta e sigur. Cu multă muncă reușești să faci ce trebuie și noi învăţăm continuu. Pentru o prăjitură bună folosim materie primă de calitate și ingrediente naturale și lucrăm după rețetele tradiționale pe care le-am adaptat și prelucrat, precum Zserbó, Albinuța sau Kati și Ischlerele. Am lucrat să ajungem la gustul potrivit și clienţii să fie mulțumiți de ele. Dar am lucrat și la prăjituri mai moderne, căci dacă vine vorba despre trend, tineretul își dorește altceva... și este normal!
Erzsébet: Fiecare este un artist într-o anumită măsură... iar noi creem prăjituri, pentru că ne place, pentru că vrem să atingem gustul cel mai bun și forma perfectă, pentru a place clientului. Și totuși, în această meserie nu poți spune niciodată că știi totul! În fiecare zi, în fiecare săptămână, apar altele noi și trebuie să te perfecționezi. Unii din colegii noștrii pot să ducă arta de cofetar la un nivel și mai înalt, de exemplu cei care fac torturi. Trebuie să aibă o anumită imaginaţie pentru a putea combina culorile și a continua să îmbunătățească calitatea...

La sfârșit suntem tare curioși, dacă acasă la voi mai faceți prăjituri?

Izabela: Nu este vorba că nu vreau să mai fac acasă, căci fac aici destule, dar nu. Răspunsul meu este nu, nu fac prăjituri acasă deoarece facem foarte multe sortimente aici și de ce aș face când prăjiturile noastre de la Bertis sunt făcute ca acasă! Sortimentul este foarte larg, împacă toate gusturile. La fel și copiii mei sunt foarte mulțumiți, prietenii la fel și nu îmi aduc aminte de cineva să fi zis că nu sunt gustoase! Așadar, foarte rar am mai făcut prăjituri acasă în ultimii ani.
Erzsébet: Și la mine situația este aceeași, pentru că aici găsesc aroma potrivită pentru fiecare membru al familiei mele, de asemenea cunosc tot ce facem noi aici, modul de producţie în care folosim ingrediente de cea mai bună calitate... așa că nu am niciun motiv să fac asta acasă, cred că este suficient că aici o facem zilnic! Dar în schimb am adus de acasă unele reţete, cum ar fi „Sărăţele” de la bunica mea! Ea coace acasă o mulţime de produse sărate de diferite feluri și foarte gustoase. De fapt, cred că de la ea a început dragostea mea pentru profesie! Bunica mea are o mulţime de rețete vechi, iar clienților noștri le plac foarte mult aromele tradiționale, aromele adevărate de acasă...

Comentarii

Nu sunt comentarii.

    Comentariul Dvs.

    Istoric